June 08, 2015

Let it go, mummy.

Aku tgk dalam iklan or drama yg others parent having fun playing with their kids in the RAIN.  My mindset is Ohmy! anak² akan demam kalo aku buat mcmgitu. But deep inside me--- actually that's fun. 


Keluar dari rumah, main hujan. Lompat atas lopak.
Golek² atas rumput. Main lumpur. 

Aku pernah main hujan. Balik dari sekolah. Itu pun dah mcm apa balik tu. Cecpt mandi basuh kepala keringkan badan dan get some hot milo. Supaya tak nak pening kepala. Padahal mama & ayah tak pernah kisah pun kalo aku main hujan atau tidak.  

Tapi bila ada anak sendiri, aku berubah jadi terlalu PROTECTIVE. 
Idk. 

My husband pernah sound-- Yeah sound like rude but, I'm prefer using word of SOUND. In malay "Setepek". * Bahahaa Hokay back to topic. Aku neh selalu tak boleh itu, tak boleh ini. Jangan sana, Jangan sini. You can't do that, you can't do this. Always is NO, NO & NO. 



Me?  Of course we argue. Aku sygkan anak² lebih dari org lain, perut aku kot yg mengendong mereka, lahirkan mereka & jaga mereka. So, aku taknak something happen lelebih lagi mereka sakit. Aku tak sanggup hadap. Aku akan sakit kalo mereka sakit. Aku akan nangis kalo mereka nangis. Yeah, people can say anything example :
"Org lain pn ada anak, tak macam engkau."
"Jgn manjakan anak sangat. Nanti pijak kepala engkau."

Mungkin aku lebih selesa MENCEGAH DARI MENGUBATI. BERPAYUNG SEBELUM HUJAN. Cuma sampai bila? ---- 




Aku kena ubah pemikiran aku, sebelum aku tak sempat rasakan semua keseronokan itu dgn anak² utk dijadikan ia satu kenangan. Aku nak ada kenangan aku dgn anak² sebelum Allah tarik nyawa aku sebelum mereka. 

"Aku selalu main dalam hujan, mandi pantai, buat istana pasir, camping dgn mak aku. "
or
"Mak aku selalu ajar kami mcmana nak masak, pegang ular, jungle-trecking, driving, painting sesama."

Tak kan aku nak dgr anak² atau ingat aku dgn ;
" Mummy tak kasi buat itu, buat ini."
"Kitorg tak pernah pegi sana, pegi sini."
"Kami tak pernah rasa mcmana org lain rasa."

So disappointed. I'm feel like I'm a failure mother. 

So I need to change. Change my mind, throw out all my bad thinking. Kena free!
Takda "NO" lagi. No "TAKBOLEH" anymore. Ever. 
I try yes, I really need to try. 

Kesian kan-- aku takut kena hujan akan sakit, takut mereka pening smpai teruk. 
Makan sweet akan langsung gigi tak cantik. 
Makan snack become --- addict. & worried dorg langsung tak boleh berhenti. 
Main pasir takut cacing dan kuman. 
Mandi di pantai-- takut lemas.
Main lopak nanti kena gatal² kulit jadi tak cantik. 
What I really need is--- just get some limit everything they do, they want, they saying.
Bukan NO terus. Kan?

So,--- let me try. I will let it go, kids. You'll deserves to get some fun with nature. Tu yg Allah telah sediakan. Gunakan alam sekitar neh sebagai padang permainan, cuma kita manusia jgn musnahkan. 

No comments: