February 24, 2015

Keracunan Makanan

Time cuti raya cina tempohari bkn cuti yg aku pilih cuti berbaik. Even sebenarnya aku mmg makan banyak dgn Ayam BBQ, Kupang lagi. Alahaiii sgt banyak kot aku makan. Pastu boleh pulak aku kena food  poisoning lepas pekena makanan luar " Nasi goreng ikan masin".  Rasa dah sedap, dah meletup dlm mulut aku. Jarang aku makan habiskan tau.

Balik tu, aku buat bekam dgn sepupu aku. Time ngah berbekam tu yang menjadi.--
Mati² aku ingat sengugut. Sebab mmg tengah bendera merah.

Ini rasanya mmg sakit bangat. Mana tidaknya, tak berhenti aku ke toilet. Mood dan nafsu makan terus mati kot. Badan mula sakit. Tak terfikir langsung aku akan kena keracunan makanan. So buat dang jep la makcik neh.

Balik JB, aku dpt rasa badan aku dah lain macam. Demam sejuk, bkn demam panas au. Kaki mengigil dah. Melepek jep. Pegang anak pun taknak. Apa lagi makan, minum. Suma taknak. Sampai pucat rasanya bibir aku. Encikbesar ajak pergi klinik, makcik degil lagi tu. :)

Klinik Raihan pilihan aku dari aku dipaksa ke Hospital. So jumpa la doktor--
dan simptom aku tu mmg aku mengalami kekejangan usus dan confirm FOOD POISONING.Usus aku bengkak sekarang neh kata doktor. Mungkin sebab aku biarkan ianya sakit tanpa apa² ubat utk menghalangnya dari bengkak.  Kesian plak aku rasa pada usus aku.

Dah sakit neh la aku meng-google cara utk mengubati penyakit keracunan makanan neh. Rupanya ramai yang ada pengalaman begini dan sebenarnya tk byk cara selain minum air 100plus, vitagen, dan air garam.

Ini aku kongsikan sedikit maklumat mengenai keracunan makanan :

Keracunan Makanan

Apa itu keracunan makanan?
Keracunan makanan ialah apa jua penyakit yang disebabkan oleh pengambilan makanan atau minuman yang tercemar.
Apa yang menyebabkan keracunan makanan?
Punca keracunan makanan:
  • Bakteria atau racun (toksin) bakteria tersebut dan virus.
  • Bahan kimia seperti racun serangga dan racun rumpai.
  • Logam berat seperti tembaga, raksa dan plumbum.
  • Tumbuhan dan hasil laut yang beracun seperti kulat, cendawan dan hasilan laut bercengkerang seperti kekerang.
Apakah tanda dan gejala keracunan makanan?
Tanda dan gejala keracunan makanan bergantung kepada :
  • Agen penyebab keracunan tersebut
  • Amaun (dos) bakteria, virus atau toksin
  • Umur seseorang
  • Sistem ketahanan badan (imuniti) seseorang
Pesakit itu mungkin akan mengalami :
  • Rasa loya
  • Cirit-birit
  • Muntah-muntah
  • Sakit perut
  • Berpeluh/demam
  • Sakit kepala
  • Keletihan
Apakah kesan (komplikasi) daripada keracunan makanan?
Keracunan makanan boleh mengakibatkan kecacatan seperti lumpuh atau sakit sendi-sendi yang berpanjangan (kronik).  Ia juga boleh mengakibatkan kematian jika tidak mendapat rawatan awal. 
Apakah yang menyebabkan terjadinya keracunan makanan?
Antara sebab terjadinya keracunan makanan adalah :
  • Makanan ditinggalkan pada suhu bilik untuk tempoh yang lama (lebih dari 4 jam).
  • Makanan tidak dimasak dengan sempurna.
  • Makanan tidak disimpan dengan baik (makanan yang mentah di disimpan bersama dengan makanan yang telah dimasak).
  • Makanan tidak dipanaskan dengan sempurna.
  • Daging dan ayam beku tidak dinyahbekukan dengan sempurna sebelum dimasak.
  • Amalan pengendalian makanan yang tidak bersih.
  • Makanan disediakan oleh orang sakit atau pembawa penyakit bawaan makanan.
Bagaimana untuk mengelakkan keracunan makanan?
Cara-cara untuk mengelakkan keracunan makanan :
  • Sentiasa menjaga kebersihan
    • Basuh tangan dengan betul sebelum mengendalikan makanan
    • Basuh tangan selepas keluar dari tandas
    • Basuh dengan bersih permukaan dan peralatan yang digunakan untuk menyediakan makanan
    • Pastikan kawasan dapur bebas dari serangga , makhluk perosak dan haiwan-haiwan yang lain
  • Sentiasa pisahkan makanan mentah dari yang telah dimasak:
    • Asingkan daging ayam dan makanan laut yang mentah dari yang telah dimasak
    • Gunakan perkakas seperti pisau dan papan pemotong yang berbeza untuk penyediaan makanan yang belum dimasak
    • Simpan makanan yang telah dimasak dan yang mentah didalam bekas yang berbeza untuk mengelakkan dari pencemaran silang
  • Sentiasa masak dengan sempurna
    • Masak dengan sempuna, terutama sekali daging, ayam, telur dan makanan laut
  • Sentiasa simpan makanan pada suhu yang betul
    • Jangan tinggalkan makanan pada suhu bilik lebih dari 4 jam
    • Simpan semua makanan yang telah dimasak dan yang mudah basi didalam peti sejuk / peti sejuk beku
  • Sentiasa gunakan air dan bahan mentah yang bersih
    • Minum hanya air yang telah dimasak atau air minuman yang dibotolkan/berbungkus.
    • Pilih makanan yang segar dan berkhasiat
    • Basuh buah-buahan dan sayur-sayuran dengan sempurna jika dimakan mentah (ulam, salad)
    • Jangan makan makanan yang telah melepasi tarikh luput
  • Sentiasa pilih kedai makan yang bersih jika makan diluar
    • Hindari dari gerai/kedai makan yang kotor
Apa yang perlu saya lakukan jika mengalami keracunan makanan?
  • Segera ke klinik atau hospital untuk mendapatkan rawatan
  • Ikut nasihat doktor
  • Simpan makanan yang disyaki untuk siasatan oleh pegawai berkuasa
  • Pastikan tiada orang lain makan makanan tersebut
  • Maklumkan dengan segera Pejabat Kesihatan Daerah yang terdekat.
sumber dari website myhealth Kementerian Kesihatan. 

February 15, 2015

Holiday Part 3

9:00 pagi lagi kami dah gerak utk check out. Mana tidaknya nak kejarkan breakfast di Restoran yg penuh dengan rakyat 1 Malaysia katanya. Selepas itu, kami mmg bercadang utk bergerak ke Lumut Jeti utk berjalan ke Pulau Pangkor.

New Hollywood



Sangkaan kami, kami datang terlalu awal.  Tapi rupanya dah penuh dengan manusia dalam kedai tu. Tempat duduk pun haruslah dah terisi semuanya.  Jadi kami menunggulah sesiapa yang sudah makan utk kami ambil alih tempatnya.  Alhamdulilah, tak lama kami berdiri, ada pasangan suamiisteri yang baik hati suruh kami ambil tempatnya.

Jadi itula hollywood perak.  Memang banyak menunya. Kaya dengan koleksi makanan tradisi cina - melayu perak.  Yang pengunjungnya pun terdiri dari semua kaum, melayu, cina dan india. Sangat meriah.  Walaupun memang bising, tp tidaklah kami menunggu makanan dengan lama.  Mungkin mereka berkerja tanpa henti jadi kebanyakkan makanan mmg banyak tersedia.
Menu yang popular disini : Roti telur goyang. Mmg sedap! Superb.
Mee kari, Kuey teow goreng cina, sup yongtau foh.

Menu :  4 bintang
Keselesaan : 2 bintang
Makanan : 4 bintang
Services : 3 bintang
Popular  : 5 bintang

Selepas dah kenyang kami mulakan perjalanan ke Lumut.  Pada mulanya nak ikut highway tp rupanya lalu jalan kampung lagi cepat dan banyak pemandangan yg kami boleh lihat. Perubahan perak sgt menakjubkan.

Kami berjalan ke Pulau pangkor dah agak petang. Namun, kami sempat sewa van RM60 utk beberapa jam penggunaan Van tu. Makanan di Pulau Pangkor agak kureng sedap dan menarik.  Pada kami ianya macam sambil lewa. Tapi tarikan ke Pulau Pangkor adalah Pantai dan pemandangannya. Jadi kami tak peduli tentang isu makanan disana.

Agak lewat kami ke darat balik.  Jadi kami bersetuju untuk berehat dan bermalam di Tanjung karang. Kami bermalam di Twin Hotel, walaupun hotelnya bebiasa saja. Boleh lah dijadikan tempat persinggahan utk bermalam sekeluarga.

Keesokan paginya kami bergerak terus ke Tanjung karang dan Sungai Besar utk sarapan pagi. Alhamdulilah, bergerak kami ke satu restoran melayu di Pekan Sungai Besar, Selangor. Namanya Restoran Kuala Kurau.
Credit to : Apabila Lensa Dzuldean  Berbicara.
Tak sempat nak capture gambar kedai sebab mood lapar menguasai.

Suami, ayah dan mama order Chay Kuey Teow Kerang dan Udang.  Syiook! mmg superb. Tak lokek. Sangat banyak kerangnya. Murah rezeki brother tu nanti. 

Aku dan anak anak makan nasi campurnya. Tak berapa Umpph tapi sgt banyak pilihan makanan kampung. Meriah mata tengok. 

Makanan : 3 bintang
Menu : 4 bintang
Services : 4 bintang
Popular : 4 bintang
Keselesaan : 4 bintang

Rupanya banyak sangat makanan dan kedai-kedai makanan di sepanjang jalan di sungai besar, tanjung karang dan sabar bernam selangor neh.  Tak rugi kami melalui jalan kampung. Termasuk kelapa bakar yang popular tu, cendol yang sedap. Mee udang yang letih kami mencari nya. 

Kami selamat sampai ke Kuala lumpur tepat pukul 3 petang. Alhamdulilah kami rehat dan tidur sebentar. 

Tamat perjalanan kami di Perak. 

February 08, 2015

Holiday 2015 (Part2)

Awal tahun ini, aku sekeluarga bercuti ke arah utara. Dimulakan dengan perjalanan ke Ipoh, Perak. Kami mmg suka mulakan perjalanan waktu malam.  Tepat 12:00am kami gerak dari Johor Bahru ke destinasi pilihan kami, Ipoh Perak.  Seperti dinyatakan di kolum sebelumnya aku dah buat reservation awal di Fair park hotel untuk satu malam pertama kami.  
Tepat 7:00 pagi kami tiba di Ipoh dan harusnyalah kami mencari sarapan pagi. Dan destinasi seterusnya kami ke Warung Mat Jasak. 

Warong Mee Daud Mat Jasak di Bandar Ipoh Perak
Pada pandangan aku, ianya bukan pilihan kami sekeluarga.  Kami order Mee kari, Mee kicap dan You tau fu.  Aku 1st time makan mee kicap jadi harusnya ianya satu percubaan yang menarik utk org tak pernah makan seperti aku.  Namun ianya tidak begitu memberangsang tekak aku. Mee kari nya jika dibandingkan dengan Mee kari di Johor, ianya lebih terasa dan terangkat. Tawar & cair. 

Services  :  3 bintang
Makanan  : 2 bintang
Kebersihan : 3 bintang
Menu  : 3 bintang
Popular  : 4 bintang

Seterusnya kami bergerak berpusing-pusing ke Taman Rekreasi Gunung Lang.  Jaraknya dari Bandar Ipoh mmg jauh sedikit namun ianya tak pening kepala untuk dicari (gunakan waze mmg tak sesatlah).Tak pelik sekiranya masa kami tiba tak riuh or tak sibuk sbb kami datang waktu bukan Cuti Sekolah.  Hanya ada 2-3 kereta saja pelawat waktu itu.  Memudahkan kami untuk menaiki bot untuk ke seberang tasik.

Sumber : Googleimage
Ini yang diwar-warkan.

Ini semasa kedatangan kami

Semasa kami tiba, tiada air terjun buatan sendiri yang kami lihat. Dikhabarkan bahawa pam air mereka rosak dan masih tiada peruntukan untuk diperbaiki. Walaupun begitu, apa yang menarik hati aku dan anak anak adalah ikan-ikan yang sangat besar menyambut kedatangan kami. Begitu juga dengan keramahan pemandu pelancong (yang bawa bot) bercerita tentang taman ini. 
Walaupun taman dan rumah perak disitu seperti agak usang dan terbiar, kami selesa dengan lawatan pada hari itu.  Letih nak pusing satu taman disitu, kami berehat di Rumah Perak yang dibina disitu. 

Perkhidmatan  :  4 bintang
Kebersihan  : 3 bintang
Keseronokan : 4 bintang
Popular : 4 bintang
Keselesaan : 3 bintang

Dah letih berjalan, kami ambil keputusan untuk lunch dulu before Check in hotel kami.  Pilihan lokasi makan tengahari kami adalah di Restoran Nasi Vanggey. Khabarnya di internet memang popular dengan " Nasi ganja".  Sedap or tak mmg kami tolak tepi dulu. Cuba dulu baru komen. 

Nasi Vanggey dikenali juga Nasi Ganja
Memang perut dah keroncong. Penat dan letih. Jadi makanan kami juga adalah Nasi berlauk.  Kami pilih untuk ambil secara hidang. Kari kepala ikan, sotong kari, papadom, ayam goreng berempah. Harga jangan dihitung ketika makan. Mmg tak kenyanglah perut kau nanti. Jadi makan pepuas dulu. 
Keramahan pelayan restoran sedikit sebanyak menghilangkan penat. Biasalah layanan mamak mmg tiptop kalau tak, takkan Kedai Mamak laku kan. 

Sekali harga- Hambik! mmg mahallah. Sini aku detailkan bintang aku berikan. 

Perkhidmatan  :  4 bintang
Makanan  : 3 bintang
Menu : 3 bintang
Kebersihan : 4 bintang
Harga : 2 bintang

Kaki dah letih, kepala dah senoning kepenatan. Jadi perjalanan ke hotel kami sebenarnya tak jauhpun. Ambillah dari Restoran Nasi Vanggey tadi ke Hotel Fair Park, Jalan Kamaruddin Isa tu 6 minit sahaja. 

Bilik Quad Room Contoh Bilik

Inilah tempat bermalam kami. Fair Park Hotel, Ipoh Perak 
 Hotelnya tak semewah 5 bintang, tapi alhamdulilah selesa kami sekeluarga.  Memang kami nak 2 queen bed walaupun kami tiba awal, kami dibenarkan masuk bilik lebih awal. Thank kakak front counter tu. Baik dia. 

Services  :  4 bintang
Keselesaan  :  4 bintang
Kemudahan  : 3 bintang
Popular  : 3 bintang
Taraf  : 3 bintang
Parking lot  : 4 bintang

Kami ambil package tanpa breakfast sbbnya kami ada planning breakfast sendiri keesokannya.  Tak sabar dan kami berehat sehingga kesemua kami lena diulit mimpi. 

Malamnya :

Kami keluar untuk mencari tempat makan malam pula dan kami ada destinasi yang kami dah pilih.  Namun hampa, ianya tidak semeriah mana. Medan selera Kanak Kanak.  Hampa kerana ianya lenggang.  Bukan orang awam tp kedainya. Macam taknak berniaga gitu. 
Jadi kami beralih pula ke Bandar Ipoh, Kami menjamu selera di Dataran MIB. Wah! Memang meriah dan cerah gila. 

Banyak sangat pilihan makanan. Ini macam kami cari. Walaupun di Johor Bahru, ada Lotun Van Steamboat. Di Ipoh, Lotun Van mereka menjual pelbagai menu yang menjadi signature Perak. Macam Char kuey teow, Sotong kangkung, Masakan panas pun ada, Pasembur Utara pun ada.  Tekak pun mcm nak makan banyak plak masa tu. Mee Karinya lebih lazat dari pagi yang kami makan tu. 

Tak sempat nak capture gambar sbb selera nak makan saja. 

Menu  : 4 bintang
Kebersihan  : 2 bintang
Makanan : 3 bintang
Services : 4 bintang
Keselesaan  : 2 bintang

Anak² mmg tak senang nak makan sbb sibuk nak tengok lampu di tengah Dataran Majlis Bandaran Ipoh.  Teruja mereka. Kami seronok bila mereka juga seronok, sedangkan anak² mmg tak sihat ketika percutian kami. 

Malam kami berjalan lagi ke Gerbang Malam. Sama seperti di Bazar karat JB. Disini mungkin dipanggil Gerbang Malam. Banyak barang yang murah boleh didapati. Tapi sebab kami bukan nak shopping hanya nak cuci mata sahaja. Sofia Masturina sempat sambar mainan dia dan adiknya. 

Kembali ke hotel dan terus lena lagi. 

*Sambung ke Part 3

February 07, 2015

Belajar memahami

Perkahwinan hampir ke 5 tahun.  Sepanjang perkahwinan ini, aku bangga dengan hidup aku. Tak menyesal jalan yang aku pilih, lelaki yang aku pilih, kerjaya yang aku ada. 
Surut timbul nafas aku hela hanya utk mereleasekan apa yg aku telan. Melancarkan apa yang tersekat. Tidak akan aku meletakkan apa yg berlaku sebagai satu bebanan TERPAKSA aku hadap.  Ini semua ujian Allah utk menguji kekuatan aku.  Redha itu satu ayat yg pasti untuk itu. 

Aku bangga dgn lelaki yg Allah dah takdirkan utk aku.  Dia mgkin bukan lelaki terbaik pernah wujud dlm dunia.  Tp lelaki yg sesuai Allah jadikan utk jodoh aku.  Yang mampu bersabar dengan karenah dan cerewetnya aku tentang hidup. Walaupun aku tahu dia sedia ada hidup yg tak sempurna sejak kecil. 

Aku bukan tuhan untuk menyatakan ketidakadilan dunia yg tersedia utk dia. 
Aku bukan malaikat yang mampu menghadap segala baikburuk untuk dia. 
Aku bukan Nabi yang mampu nyatakan kesabaran setiapkali ujian menimpa diri dia. 
Tapi aku manusia yang sanggup utk susah senang dengan dia. 

Erti kekeluarga mgkin diduga utk melihat kehidupan tenang dia. Jadi sebagai isteri satu keperluan utk tetap disisi dia.  Mana mungkin wanita seperti aku hanya mampu kunci mulut saja bertahun². Gunakanlah apa yang boleh utk kuatkan hatinya.  Doa seorang isteri.

Alhamdulilah.  Dia bukan lelaki yang cepat melatah. Meskipun aku kdgkala yg cepat terusik dgn ujian itu.  Aku lantang suarakan pendapat, walaupun aku tahu dia lebih tahu apa yg perlu dilakukan. Dia faham dgn itu, 
" Saya tahu awak sayangkan saya, keluarga saya. Sbb itu, saya masih perlukan pendapat awak."

Bukan itukah yang diperlukan manusia? Faham dan memahami.