January 10, 2015

Kenapa perlu "Pretending"?

Put your make-up on
Get your nails done
Curl your hair
Run the extra mile
Keep it slim so they like you, do they like you? 
Get your sexy on
Don't be shy, girl
Take it off
This is what you want, to belong, so they like you
Do you like you? 
You don't have to try so hard
You don't have to, give it all away
You just have to get up, get up, get up, get up
You don't have to change a single thing

Senak sedikit bila fahamkan bait bait lagu neh.  Bukan aku perfect. Tp aku cuba belajar utk jd lebih sempurna.  Lumrah pada manusia, yg buat kesilapan akan rs semuanya tk elok, tk baik, tak cukup sempurna. 

Bila diselak balik kisah lama, anak yang nakal ini lah yang ayah mama penat nak menjaga. nak dibelai takut terlebih manja. nak dibantai lanyak takut ianya melampau. Sudahnya aku mmg anak yg sukar dikawal.

But I try to change everything. I try to clean up balik all the bad memories. Nak ratakan balik memana kepercayaan mereka yg aku dah robek. Try to be a good daughter, a best sister in the world, one of talented student that ever my teachers had. 
Sekarang aku tahu semua nya going to be late. But one more that I nvr stop trying is--
be a happy and perfect wife, that my husband ever had. One and only. 
be a great mummy in the world. My daughter's world. 

Non-stop. 

I don't have a thousand friend. Just my officemate, few bff and one and only man, Encikbesar. 
Itu cukup buat aku hargai kenapa dan mengapa aku hanya ada itu. 
Tak perlu banyak dan ramai. Cukup aku tahu siapa mereka dan apa yang berlaku. 

For now, byk perkara yang cukup buat aku sedar dan aku tak menyesal ianya berlaku. 

Jadi menarik, cantikan diri, letak segala kekayaan dalam misi utama. 
Seronok. Tapi adakah dgn adanya semua itu--
aku bahagia?
mereka sentiasa tegak berdiri belakang aku?
adakah mereka suka pada aku?

Kuruskan aku, had kan apa yg aku suka dan lebihkan apa mereka minat?
Cuba paksakan diri berlapar, sembunyikan makanan, tutup kekurangan?
mereka akan tetap bersama saat susah timbul?
aku akan senang?
dia akan sayangkan aku selamanya?


Bila tiba tamat semuanya.
Lihat dalam² pada cermin,
buangkan semua yg kau benci,
buangkan segala kepalsuan,
buangkan segala ego--

pastikan senyum meniti.
Bukan lg palsu. Tp benar. 



No comments: