January 28, 2015

Holiday 2015



Finally kami dapat juga meluangkan cuti bersama. Staright from Jumaat (Johor cuti) - Selasa.
Lama mmg lama. Ikutkan mmg nak lagi lama tp tanggungjawab perlukan dijalankan. Sebagai pekerja, ibu dan isteri.  Holiday kami, encikbesar suruh bawa ayah dan mama sekali. Jadi kami satu kereta sahaja. Paling happy mesti cikpia & asyaah.  Mana tak atuk & nenek ikut sekali. Cucu paling manja setakat ini.

Paling teruja sgt percutian kali ini. Sbb lama kami keluar johor. Selama beberapa bulan encikbesar mmg sgt sibuk selain byk penggunaan kewangan kami pada tahun lepas. Pindah rumah, pindah lokai kerja jadi byk pakai duit dan masa. Encik besar pula byk outstation & kerja luar. Sebagai isteri aku tidak pula merungut ttg itu, cuma bila ada peluang bersama ianya mmg akan jadi yg paling seronok.

Kesian pd anak anak. Terperuk di Johor tak berjalan. Kami mesti kena ada holiday keluar Johor setahun/sekali.  Ini kerana mereka masih belum bersekolah. Nanti kalau dah sekolah, cuti mesti pada cuti sekolah pula. Alahai-- time tu lah kerja berlambak. Lelagi akhir tahun.

Kali ini percutian kami ke Perak - KL - Melaka dan kembali ke Johor balik.  Sebulan sebelum, aku dah prepare bebtul. Check Trivago lokasi yang murah dan mudah. Bagusnya dengan Trivago, mudah utk buat bayaran dan booking. Bukan yg tipu² au. Aku dah cuba dan ianya pilihan terbaik utk isteri dan ibu yang perfectionist mcm aku neh. Sumanya nak hokay jep bak kata encikbesar.

Mana taknya, ada anak neh byk mende kena fikir. Dengan keselesaannya, lokasinya, kemudahannya seperti klinik ke, hospital ke, kedai serbaneka, makanannya. Kalo dewasa neh, main terjah pun takpe.
Bagi kaum ibu mereka lebih protective sikit pd anak anak. For sure, mestila nak yg terbaik utk anak anak sendiri kan.

So our planning is bermalam di Fairpark hotel, Ipoh.
Cari lokasi makanan terbaik di Perak adalah misi utama utk lakibini yg suka makan seperti kami ini.
Selepas itu baru kami kembali ke KL dan lokasi kami seterusnya adalah di Penisular Hotel, Kuala Lumpur. Kenapa disitu? Mungkin keselesaan seperti apa yg kami inginkan. Dengan kemudahan yg ada dan jarak perjalanan sesuatu tempat itu buat kami suka bermalam disitu.

Anak² aku suka swimming, so lokasinya sgt tepat. Sauna dan gym yg disediakan memudahkan kami. Ruangan suite yg disediakan tidak menghampakan. Harganya amat berpatutan. Murah dan worth it orang kata. Alah sekalikala bercuti mestilah nak yg terbaik kan?

Nanti aku akan share pengalaman dan tempat menarik aku dalam percutian kali ini.
Dengan anak² yg bertambah dan encikbesar, aku mengharapkan percutian kali ini menyeronokkan.

Muah!
Salam kasih & sayang.



January 10, 2015

Kenapa perlu "Pretending"?

Put your make-up on
Get your nails done
Curl your hair
Run the extra mile
Keep it slim so they like you, do they like you? 
Get your sexy on
Don't be shy, girl
Take it off
This is what you want, to belong, so they like you
Do you like you? 
You don't have to try so hard
You don't have to, give it all away
You just have to get up, get up, get up, get up
You don't have to change a single thing

Senak sedikit bila fahamkan bait bait lagu neh.  Bukan aku perfect. Tp aku cuba belajar utk jd lebih sempurna.  Lumrah pada manusia, yg buat kesilapan akan rs semuanya tk elok, tk baik, tak cukup sempurna. 

Bila diselak balik kisah lama, anak yang nakal ini lah yang ayah mama penat nak menjaga. nak dibelai takut terlebih manja. nak dibantai lanyak takut ianya melampau. Sudahnya aku mmg anak yg sukar dikawal.

But I try to change everything. I try to clean up balik all the bad memories. Nak ratakan balik memana kepercayaan mereka yg aku dah robek. Try to be a good daughter, a best sister in the world, one of talented student that ever my teachers had. 
Sekarang aku tahu semua nya going to be late. But one more that I nvr stop trying is--
be a happy and perfect wife, that my husband ever had. One and only. 
be a great mummy in the world. My daughter's world. 

Non-stop. 

I don't have a thousand friend. Just my officemate, few bff and one and only man, Encikbesar. 
Itu cukup buat aku hargai kenapa dan mengapa aku hanya ada itu. 
Tak perlu banyak dan ramai. Cukup aku tahu siapa mereka dan apa yang berlaku. 

For now, byk perkara yang cukup buat aku sedar dan aku tak menyesal ianya berlaku. 

Jadi menarik, cantikan diri, letak segala kekayaan dalam misi utama. 
Seronok. Tapi adakah dgn adanya semua itu--
aku bahagia?
mereka sentiasa tegak berdiri belakang aku?
adakah mereka suka pada aku?

Kuruskan aku, had kan apa yg aku suka dan lebihkan apa mereka minat?
Cuba paksakan diri berlapar, sembunyikan makanan, tutup kekurangan?
mereka akan tetap bersama saat susah timbul?
aku akan senang?
dia akan sayangkan aku selamanya?


Bila tiba tamat semuanya.
Lihat dalam² pada cermin,
buangkan semua yg kau benci,
buangkan segala kepalsuan,
buangkan segala ego--

pastikan senyum meniti.
Bukan lg palsu. Tp benar. 



January 05, 2015

Not what I want

"This is NOT what I want." 
Bila tukar penempatan tukar udara tukar routine harian akan menjadi janggal bila ianya tak seperti apa yg diharapkan.  Yes, you should try to fix back to normal. But is not too easy, dude. 

Many thing, many rules and lots of step we need to through it. 
Faced something that we don't ever think you need to. 
Its gettin harder--
harder--
and you can lose--
drown in stressful mind.

Tapi bila dilanda situation macamgini.
Don't run. Keep standing. 
Ayat kursi. Mainkan dibibir. Biar lekat dihati. 
Biar emosi ditenangkan dengan bait-bait ayat yg Allah berikan utk pendinding kita.
Biarpun seteruk mana keadaannya. 
Biar hampa mana rasanya
Biar remuk mana kepingan hati kita.

Lapangkan dengan membaca ayat kursi.
Lapangkan minda dengan Al-Fatihah. 

Allah ada dengan kita. Dia dekat. Sebelah saja. Percayakan itu. 
Dia sedang peluk kita. Kalau kita bersihkan hati kita.
Dia tahu dimana kemampuan kita. Cuma kita mengalah terlalu awal.

Berharaplah sebaikmana kita boleh. 

Where I am today... I still have my ups and downs, but I take it one day at a time and I just hope that I can be the best that I can possibly be, not only for myself, but also young people that are out there today that need someone to look up to.