May 20, 2013

KITA : utk awak, saya & anak².


It's impossible when you can married w/ guy you really know, admire, adore, bestfriend and love. 
It's not impossible when you believe anything can happen w/ what Allah already prepare for us. 


Kisah antara kecik and encikbesar tak se-suprise org lain. We just ordinary couple.
We not like Nabi Muhammad s.a.w & Siti Khatijah, Nabi Sulaiman & Puteri Balqis. 

But aku bangga yg dia sygkan aku seadanya, terima aku even aku bkn se akan Siti Sarah isteri Ibrahim. Dia kasih & syg aku seakan Nabi adam & hawa. Alhamdulilah.

Kami bkn dlm perkahwinan yg dah lama. Like my parent.
Kami masih mentah. Byk halangan dan panduan kami kena kutip. Tapi aku hrp Allah pjgkan jodoh kami seandainya kami mmg KAU jadikan utk bersama.
 

Dia nyawa aku utk teruskan hidup.
Dia kekuatan aku utk terus bersama dgn anak
².
Dia racun & penawar setiap duka tawa aku.
Dia lelaki aku. Romeo aku. encik
² utk aku. Daddy anak² aku. 
3 perkataan tk boleh gambarkan apa
². Tapi KITA 'picture' sebenar utk awak, saya dan anak².

May 19, 2013

Kehilangan ; Bein lonely


Topik kehilangan buat aku kembali lagi. 
Rupanya kehilangan besar maknanya. Besar storynya. Bukan utk kematian dan kegagalan tapi dalam diri.
Apa rasanya bila sendiri dalam dunia hiruk pikuk. 
Bukan tada org 'take care' tapi banyak secara belakang dari kedepan hulurkan diri.
Terlampau yg berbisik dari berbual hati ke hati.
Mesra betul org kita sekarang. 

Bila ditanya kenapa tak terus bertanya kp empunya badan.
" malaslah. kang dia kata kita busybody plak "
" bukan masalah aku. "
" Biarkan dia. tak pasal² kang kita terbabit sekali. "
Jawapan yg agk agresif bg seseorg yg tak ambil tahu tp sebenarnya dah tahu byk perkara.

Aku bukan naif & aku bukan bodoh.
Lihat aku kelu tp otak aku busy. Setiap soalan aku perlukan jawapan.
Namun beribu mata dok usha aku macam aku nak ke tali gantung. Naik segan makcik. Terbantut juga percaturan makcik. 

Bukan aku tak pernah rasa sedemikian. Aku lalui dgn kental eventho sebenarnya mulut aku asyik terkumat kamit menahan sabar.
Airmata mmg asyik jatuh. Tapi kena kesat cecepat. Jangan biarkan org lain perasan.
Muka kena tenang, cool dan pekakkan telinga yg paling penting. 
Take off for awhile. Jauhkan diri dari semua, ambil masa utk diri sendiri.
Make something fun with your bff. Enjoy yourself. Just for yourself.
Bila dah tenang, balik rumah. Bebual dgn encik besar. Main dgn cikpia. 
And my life back to normal. 



Perlukah mood untuk bangkitkan hari?

Sekeliling aku penuh dgn dunia karut. Pelbagai jenis karut aku dah dgr dan lihat.
Jenis aku universe. Aku bukan belah kiri dan kanan mereka. Diri aku hak mutlak Allah.
Dan aku hanya serahkan diri aku untuk Allah yg tentukan. 
Kekarutan yg aku dengar dan lihat buat aku mual. Dada aku sakit. 
Teramat sangat. This situation was like, something heavy 'bump' my chest. 

Mana boleh jadi manusia yg follow hari dgn mood? Kenapa tak tetapkan hari dgn tujuan?
Esok kamu byk ongkos, kita bersapa sesama kita.
Lusa mungkin tidur tak lena, kita masam dgn dunia. Alahai. Tak cantik syg.
Kesian member yg dok terpinga² dan kelu melayan mood kamu. 

Memang sepanjang hidup bukan selalu indah. Benar.
But, when is come the bad day. Please get up and release all your problem. 
Wake up early, make a hot drink and pray. 
Bukan utk kamu, ini juga untuk aku. Aku pun begitu kawan. 

Bagi manusia yg tak sempurna seperti aku. Kengkawanlah tempat aku release.
Tempat aku meluahkan gelak tawa. Selain encik besar. Aku masih ada kengkawan.
Kawan kecil dan besar. Kawan otai dan muda. Kawan hidup dan mati. 
Kawan dunia dan akhirat.