June 08, 2012

Ulang Tahun Kami Bertiga.

Yehuu. Mood aku hari neh happy.
Duit insurans dah dapat. Chequenya pun dh dibank pagi td. (cepatkan? kan?)

Even tadalah beriban sgt, but still happy dapat. Akhirnya apa yg aku fight kan dah dapat gnjaran.
Sesukati buat aku, padan muke.  Terima padahnya.  Bolehlah buat belanja untuk beli baju raya dan toys utk si comel tu.  Asyik menjerit jep bila lalu kedai toys. (sgt cute).

Act mmg dah byk giler toys dia kt rumah.  Belum lg dgn book dia. Adooiyai.. Si besar dah membebel (mengantikan aku) asyik toys and book dia jep byk.  Memglah gitu gayanya bila tension aku lebihkan si comel. 

koleksi yg baru sedikit, belum keluarkan yg lain. 
Inilah dia kek yang tantek utk si tantek.



Tak lama lg dia getting turn to 1st year. Tak sabarlah (mummy dia plak yg lebih). Semestinyalah aku excited sbb pd aku, aku ptt raikan one year dia sekaligus tanda kemenangan aku membesarkn dia selama setahun.  Kerana pd setiap ibu, tahun yg pertamalah yg plg penuh dengan cbran dan dugaan.  Titik pertama kejayaan aku as her mum membesarkn dia.

Next week is our annys. Tak sbr gak tp tgh tggu jugak apa suprise dan present yg should I give to si besar this year ye.  Dah 2 tahun rupanya kami, unbelieved.  Why? 2 years bkn sekejap pada aku. 24 bulan yg kmi share bersama byk suka & dukanya. 

See us as a parent okay! Heyaa.

Selamat Ulang Tahun yang Pertama sayang Mummy. 
Sofia Masturina
&
Selamat Ulang Tahun yang Kedua sayang Mummy. 
Si Besar.

Kemurungan & Perubahan

Noon again darling ♥,

Hari ini aku spend time dgn si comel kesayangan aku. Of courselah aku tak keje hari ini. Stay rumah tggu sibesar balik keje. Tak sabar. 

Hari ini aku nk share some story. Story perubahan aku dan keazaman aku. Dah 2 months rasanya aku mula berhijab. Niat tu dah lama, mesti org tnya knpa mengambil ms yang lama? sedangkn sptutnya aku dah ptt sedar sejak dulu lg. That's my mistake. Dosa yang aku tnggung rupanya dah byk, tak psti samaada Allah dah ampunkan atau tidak.

First² memsg angan² tu sejak aku mengandung. Tapi selepas berpantang, hati aku semakin tk tenang.  Banyak sgt yang menganggu fkran aku saat tu.  Aku dah disahkan mengalami  " Kemurungan ".  Perubahan secara mendadak myebabkan aku terganggu.  Aku dinasihatkan untuk brjumpa dgn Pakar Kaunseling.
Seteruk itu?
Ye, aku sndiri pun tak sangka.  Kesedihan aku, ketidaktenang aku, gangguan yang aku alami, semuanya berpunca dari emosi aku yang tidak dapat menerima perubahan secara mendadak.  Hubungan aku dengan sibesar, dengan sicomel semuanya salah satu tanda yg aku tidak stabil.

Doktor cakap aku tak stabil, aku harus dirawat.  Aku gila? Aku tak waras?  Apa yang org akn ckp kalau mereka tau?  Jiwa aku tak tenang.  Aku menangis hampir setiap malam.  Aku memang tk pernah tidur sjk aku bersalinkan si comel. Aku jadi seorang yang tlalu perfectionist, tlalu cerewet, tlalu secure, tlalu untrust people.

Ada satu tahap itu, (semasa dalam rawatan) aku hmpir tk pergi keje sebulan. Aku tak mmpu nak memandu sekalipun.  Aku tk mampu menghadap org di tempat kerja. Aku terlalu penat sehingga hampir mengalami kemalangan yang aku rs paling mendebarkan. Aku hmpir melanggar makcik dan anak kecilnya sehingga hampir masuk  ke gaung.  Ini akibat aku tak cukup tidur dan keadaan aku yg sntiasa berdebar. Teruknya aku.

Pelbagai cara keluarga aku cuba nk membantu, sibesar pun tk smpai hati mlihat keadaan aku. Aku dinasihatkn agr menjarakkan hbungan aku dgn si comel.  Hancur hati aku.  Aku sentiasa dipntau.  Ibu mana yg tk sygkn anak?  Ibu mna yg snggup jauh dr anak?  Tp semua itu dah berlalu.  Hampir 5 bulan aku dirawat, aku dh boleh stabilkan diri aku sndiri.  Ubat yg diberikan doktor dah pun tak disentuh.  Aku tk perlu bergantng dgn medicine lg.  Lega. 

Sejak itu, aku sedar.  Itu semua dugaan Allah berikan kp aku untuk buktikan bahawa Dia kasihkan aku, sygkn aku.  Aku leka dgn rezeki yg diberi. Aku lalai. Bersyukur aku tk ikhlas. Bila aku berhijab lembarn baru terbuka dlm diri aku.  Aku belajr utk menghargai segalanya. 

Benar stiap apa yg berlaku ada hikmahnya.  Hnya kita ptut menyedarinya sebelum tlambat.  Allah maha adil.  Dia berikan segalanya yang sebenarnya pnjaman utk kita, tp kita lupa dan leka. Allah tak menghukum terlalu awal, kerana itu sentiasa ada jalan untuk bertaubat.

new life & new vision.

June 07, 2012

Kematian

Noon everyone,

Dah lama tak mencoret di blog kesayangan neh.
Sebenarnya hati terpanggil untuk mencoret kerana hati terasa seperti jauh dan dekat dengan kematian.
Aku tak takut mati, tapi aku takut aku tak sempat.
Takut tak sempat untuk perbanyakkan amal.
Takut tak sempat untuk persiapkan diri.
Takut tak sempat memohon maaf.

Sepanjangan hampir setahun aku bergelar ibu,
dah 4 berita kematian singgah ditelinga aku.

1. Seorang rakan pejabat yang meninggal semasa dalam perjalanan ke Langkawi.
2. Seorang gadis yang ada dalam frenlist aku di Twitter. Yasmin J Hunwick aka Yasmin Johan.

Siapa mereka dihati aku? myb bukan sesiapa tp pada aku mereka seorang yang pada aku terlalu awal untuk pegi. Mengapa? kerana aku tak sempat mengenali mereka. Sedihnya hati.
Pengajaran utk diri aku sendiri adalah :

"Sayangi dan kenalilah insan yang tidak penting, kerana mungkin satu hari nanti merekalah yang paling kita kesali pemergiaannya"